Skip to content
Hempoint
  • Seeds 2022
  • Eshop
  • Our Story
    • Our Team
    • CEO Interview
    • Videos
    • Galleries
    • Partners
    • Public Service
      • Sign FAAAT Statement
  • What we do
    • Food Products
    • Certified Planting Seed
    • Organic Hemp Flowers
    • Consulting
    • Research & Development
  • News
    • Hemp’s Promise
    • Global Outlook
    • Resources
    • Upcoming events
  • Contact
Document

Prebiotic potential of hemp blended drinks fermented by probiotics

  • 28. 7. 202028. 7. 2020
  • by Daniel Dostal

Plant-based drinks as substitute for milk consumption are raising striking interest in the food industry.

Source: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996920300545?via%3Dihub

Highlights

New mixes of hemp seed drinks as substitute for milk consumption are proposed.
The prebiotic activity was assessed by an innovative prebiotic score made with qPCR.
The best probiotic hemp seed drinks are those made with a bacterial consortium.
Prebiotic compounds, like volatile organic acids, improve the drink health potential.

Lorenzo Nissen Emanuele di Carlo Andrea Gianotti
Alma Mater Studiorum – University of Bologna, DISTAL (Dept. of Agricultural and Food Sciences), V.le Fanin 44, 40127 Bologna, Italy
Received 7 June 2019, Revised 17 January 2020, Accepted 21 January 2020, Available online 25 January 2020.

Abstract

Plant-based drinks as substitute for milk consumption are raising striking interest in the food industry. Soy and rice drinks are the most studied and successful milk substitutes. An untapped source is hemp seed, which is a powerhouse of nutrients bearing bioactive compounds, but the production of derived drink is limited. The present work is about introducing new formulations of commercial hemp seed-derived drink to be fermented with probiotics (Lactobacillus fermentum, Lb. plantarum and Bifidobacterium bifidum). In this work for the first time the prebiotic activity of different hemp seed drinks was assessed by cultural and quantitative PCR methods. In addition, to better describe the prebiotic potential, VOCs alkenes and volatile organic acids were characterized by a metabolomic approach via GC-MS SPME. Obtained results showed that the hemp seed drinks had strong prebiotic activity, ability to support probiotics growth and to increase the content of some bioactive compounds. These outputs are in part due to the presence of different terpenes that inhibit the growth of enteropathogens and to high levels of acetate, propionate and butyrate produced during fermentation that support the growth of probiotics. Although the health potential of hemp seed is well known, derived drinks are hitherto scarcely transformed and distributed, thus this work could provide some basics to produce prebiotic and probiotic fermented hemp seed drinks.

Graphical abstract

 

Radio Free Cannabis #8 – Cannabis & Sustainable Development
Hand hemp harvest on our HEMPOINT farm – 2020

Related articles

proactiveinvestors.com: Roots Sustainable Agricultural Technologies…
Decortication link with input 2,5 tons of hemp stem an hour
Hemp seeds supply in 2021
Using Every Part Of Hemp…
thefirstnews.com: Scientists find ‘cannabis extract’…
Root zone cooling technology provides…
ASTM D37 workshop 2020 –…
ASTM D37 workshop 2020 –…
Hand hemp harvest on our…
Radio Free Cannabis #8 –…
Shifty Perspective #10 – Hanka…

Hempoint, s.r.o.
Address :
Hruškové Dvory 116
Areál Gold Crystal
Jihlava, 586 01
Czech Republic.
Email : office@hempoint.cz

Our Story

Our Team

Partners

What We Do

Farming & Seeds

Our Products

Consulting

Research & Development

Public Service

About Hemp

Hemp’s Promise

Global Outlook

Resources

© 2020 Hempoint, s.r.o. All Rights Reserved.
Theme by Colorlib Powered by WordPress
Spravovat souhlas s cookies
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Always active
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Preferences
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...