Rostlinná snídaně bez lepku není žádná věda. Konopí, pohanka, červená řepa. Domácí exotika? Možná. V každém případě ji připravíte rychle a jednoduše. A chutná náramě každému, kdo má rád jen lehce sladké snídaně.
via https://www.cookingtochangetheworld.com/
Autorka: Hana Hrstkova
Budete potřebovat pohankovou mouku, konopí loupané i celé, červenou řepu ideálně v sušené podobě v prášku, vinný kámen nebo prášek do pečiva, libovolný syrup, špetku soli, rostlinný tuk.
Bio pohanka kroupy jemně mletá čerstvě před přípravou.
Pohankovou mouku můžete koupit nebo si ji namlít v některém obchůdku se zdravou výživou.
Konopné mléko jednoduše připravíte rozmixováním konopných semínek s vodou v poměru 1:1. Více vody můžete přidat po důkladném rozmixování. Semínka zcedíte přes plátýnko.
Na konopné mléko používám vždy semínka celá, mléko je výživnější i levnější.
- 10 lžic pohankové mouky
- 150 ml konopného mléka
- 2 lžíce sušené řepy v prášku nebo čerstvě vylisovaná š’áva z jedné řepy
- 1 čajovou lžičku vinného kamene nebo prášeku do pečiva
- špetku soli
Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme do hustšího těsta s tekutou konzistencí. Na pánvičce je pak smažíme v trošce rostlinného oleje, aby se odlepily.
Na sladký krém z řepy si připravte:
- 4 lžíce sušené řepy v prášku
- 6 lžic vody
- lžíci oblíbeného syrupu
Sušenou řepu pak rozmícháme s vodou a syrupem a necháme chvilinku odstát. Sušená řepa nabude a vytvoří krémovou konzistenci, kterou naneseme na lívanečky a vše můžeme servírovat.
Dobrou chut‘!